The Siege of Paris Review

  • Titel: Assassin’s Creed Valhalla – The Siege of Paris
  • Uitgever: Ubisoft
  • Platform: Xbox One
  • Releasedatum: 12 augustus 2021

In The Siege of Paris reist Eivor af naar Francia!

Eivor heeft het maar druk. Na haar avonturen in Engeland en Ierland is het nu tijd om het kanaal over te steken en Francia onveilig te maken. Deze tweede DLC voor Assassin’s Creed Valhalla vertelt een nieuw verhaal en brengt klassieke gameplay terug naar het geliefde viking-avontuur. Maar is dit genoeg? Veel spelers vonden de originele game immers “te groot”. De content was overweldigend en in de meeste gevallen erg repetitief. Wij slopen door de straten van Parijs om te kijken of de nieuwe uitbreiding jullie tijd en geld waard is. Hoe dit ons is bevallen lees je hier.

The Siege of Paris fire
The Siege of Paris

Clan Elgring heeft Eivor’s hulp nodig

Zoals in vele koninkrijken zijn de meeste vorsten geen fans van vikingen. In Francia heeft leider Charles the Fat, ook wel bekend als Charles the Mad, een regelrechte hekel aan de bloeddorstige Noormannen. Reden genoeg voor Toka, de vertegenwoordigster van de Elgring clan, om Eivor over te halen met haar af te reizen naar Parijs. Hier is namelijk een hele lading goud en zilver te vinden die de inwoners van Ravensthorpe goed kunnen gebruiken. Daarnaast is de kans zeer groot dat de veelvraat Charles zijn leger er op uit stuurt om de vikingen terug naar hun geboorteland te sturen. Eivor heeft dus niet alleen haar (onze Eivor is een dame) vlijmscherpe wapens nodig. Met haar charmes zal ze ook moeten laten zien dat ze een top diplomate is.

De donkere tunnels onder Parijs zitten vol gevaar

Eivor zal tijdens haar avontuur in Parijs regelmatig de tunnels onder Parijs moeten verkennen. Hier zul je Eivor’s grootste en meest irritante vijand continu tegenkomen. Dit keer zijn het geen zwaar bewapende ridders, of mythische wezens, maar doodnormale ziekteverspreidende ratten. Deze vreselijke knaagdieren doen er alles aan om door je levenspunten heen te knagen en kunnen bovendien niet gedood worden. Het concept past goed bij het thema van The Siege of Paris, maar zo nu en dan was het een beetje frustrerend om de beestjes telkens te slim af te zijn.

Een nieuw gameplay-element waar we wel enorm over te spreken zijn heet black box missions. Deze uitdagende opdrachten hebben veel weg van de assassination missies waar de Assassin’s Creed serie groot mee is geworden. Voor het eerst in een lange tijd ben je weer een echte sluipmoordenaar die op intelligente wijze zijn doelwit moet uitschakelen. Tuurlijk kun je ook gewoon als een bloeddorstige viking op oorlogspad gaan. Maar het is veel leuker om je doelwit eerst te stalken en allerlei informatie te verzamelen voordat je toeslaat. Het is daarom ook erg jammer dat dit soort gameplay niet meer in de main story van Valhalla zat. Ubisoft heeft al bekend gemaakt dat er nog een derde uitbreiding voor Assassin’s Creed Valhalla in ontwikkeling is, maar wanneer deze uitgebracht zal worden is nog niet duidelijk. Het speelt zich schijnbaar af in het vurige rijk Muspelheim.

Voor het eerst in een lange tijd ben je weer een echte sluipmoordenaar die op intelligente wijze zijn doelwit moet uitschakelen.

Naast een vermakelijk verhaal biedt The Siege of Paris ook een hele lading aan nieuwe zijmissies voor de doorgewinterde viking. Eivor zal vooral de lokale bevolking en rebellen moeten helpen tegen het leger van Charles the Fat. Een nadeel van veel zijmissies is dat deze tijdsgebonden zijn. Als je niet snel genoeg op locatie bent faal je de missie en ontvang je een slechtere waardering. Fans van dit systeem zijn wij zeker niet.

In de Wrath of the Druids uitbreiding regende het nog nieuwe armor sets en wapens, maar in Francia zul je er helaas veel meer moeite voor moeten doen. Het is echter wel de moeite waard, aangezien je een hele lading nieuwe éénhandige zwaarden en zeisen aan je reeds  indrukwekkende wapenarsenaal kunt toevoegen.

The Siege of Paris lavender

Francia’s steden zijn gebouwd op eeuwenoude Romeinse ruïnes .

In de Wrath of the Druids uitbreiding kon je vooral genieten van het groene heuvelachtige middeleeuwse landschap van Ierland. Houten dorpjes en een woeste natuur waren hier prominent aanwezig. The Siege of Paris biedt spelers echter een wat moderne vista. De steden van Francia zijn namelijk veelal gebouwd op de ruïnes van eeuwenoude Romeinse steden. Het voordeel hiervan is dat Parijs ook veel meer verticaliteit aan de gameplay toevoegt. Verder zijn de groene heuvels van Francia daarnaast gevuld met bruisende wijngaarden die de uitbreiding heel wat extra charme geven. Maar naast al dat groen vind je ook veel dood en verderf. Het is oorlogstijd en er heerst hongersnood. De inwoners van Parijs worden gedwongen ratten te eten en dit zorgt voor allerlei ziektes en andere narigheden. Zo zul je plekken in de game vinden die een stuk grauwer zijn. Dit zorgt echter voor een geweldige sfeer. Assassin’s Creed Valhalla blijft nog altijd een game waar je op grafisch gebied enorm van kunt genieten.

The Siege of Paris fatty

The Siege of Paris houdt je wel even zoet

Erg groot is de nieuwe uitbreiding voor Valhalla helaas niet. De gemiddelde gamer zal er waarschijnlijk een uur of tien over doen om de DLC helemaal door te spelen. De uitbreiding bevat een aantal leuke missies en je kunt natuurlijk op jacht gaan naar alle nieuwe felbegeerde armor sets en wapens. Bovendien zijn er ook weer heel wat leuke plekken in Francia waar de amateur fotografen onder ons leuke plaatjes kunnen schieten.

Met The Siege of Paris gaat Ubisoft de goede kant op

De oversteek naar Francia benadrukt nog meer dat Eivor het niet alleen van haar vechtkunsten moet hebben. In deze uitbreiding werden we aangenaam verrast door de diplomatieke aspecten van de gameplay. De nieuwe black box missies mogen wat ons betreft ook blijven. Het contrast tussen de grauwe hoofdstad en de prachtige groene heuvels, gevuld met wijngaarden, pasten perfect bijelkaar en zorgden voor een goede sfeer. De irritante ratten hoefden voor ons niet, al is het wel duidelijk wat Ubisoft hiermee probeerden te doen. Als je enorm van Assassin’s Creed Valhalla en Wrath of the Druids hebt genoten is het zeker geen straf om de oversteek naar Francia te maken. Ubisoft gaat met deze uitbreiding grotendeels de goede kant op.

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On