Dishonored 2 Review

  • Titel: Dishonered 2
  • Uitgever: Bethesda Softworks
  • Platform: Xbox One
  • Releasedatum: 11 november 2016

Stealth is de fundering van Dishonored 2

Dishonored is een titel die mogelijk niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. In deze aparte stealth game kroop je in de huid van Corvo Attano, een meesterlijke sluipmoordenaar, die beschuldigd werd van de moord op Keizerin Jessemine Kaldwin. Om zijn onschuld te bewijzen ging hij op zoek naar de daders om deze hardhandig te straffen. De stealth gameplay en grote vrijheid maakte Dishonored een genot om te spelen. Daarnaast hoefde je niemand te doden en kon je de game zelfs doorspelen zonder een enkele keer gezien te worden. Nu Dishonored 2 uit is konden we eindelijk weer als Attano, of voor het eerst als dochter Emily Kaldwin, op avontuur. Hoe dit ons is bevallen kunnen jullie hier lezen.

Een nieuw verhaal…

Het is al weer 15 jaar geleden dat Keizerin Jessemine Kaldwin om het leven werd gebracht door de bedenkers van een kwaadaardig complot. Ieder jaar wordt deze zwarte dag in de geschiedenis herdacht. Emily Kaldwin, inmiddels een jonge vrouw, is de nieuwe keizerin en probeert haar nieuwe taak zo goed mogelijk uit te voeren. Maar dan gebeurt iets wat niemand had verwacht. Een mysterieuze vrouw met magische krachten openbaart zich en claimt de zus van Jessemine Kaldwin te zijn. Daarbij wil ze ook onmiddellijk haar troon terug omdat zij de rechtmatige opvolger schijnt te zijn. Attano wordt overmeesterd (als je er voor kiest om met Emily te spelen) en Emily wordt in haar kamer opgesloten. Tijd om te ontsnappen en de samenzweerders te laten boeten. Ga je al moordend op pad of blijf je in de schaduwen verborgen?

Wraak nemen kan op vele manieren!

In Dishonored 2 is het volledig aan de speler hoe je een situatie wilt aanpakken en hoe je de game door wilt spelen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om al moordend door de verschillende hoofdstukken te spelen. Brute stealth kills zijn hier vaak de beste oplossing. Schrik dus niet als je jouw dolk door de schedel of keel van een nietsvermoedend slachtoffer steekt. Of dat je met een goed geplaatste klap iemand onthoofd. Maar als je gezien wordt moet je vechten en hier vind je vaak een enorme uitdaging. Zodra je tegen meer dan drie tegenstanders moet vechten bestaat er een grote kans dat je het (vooral in het begin) met je leven moet bekopen. Zelfs na een enkele of meerdere  goed geplaatste parry’s is het niet zeker of je levend van de confrontatie weg kan lopen. Vooral in het begin brengt dit toch wel erg veel frustratie met zich mee. Je zult meer speciale krachten moeten vrijspelen als je echt een dodelijke sluipmoordenaar wilt zijn. Maar dat komt gelukkig wel goed.

Vooral dankzij Emily’s “Far Reach” eigenschap, die veel aan een Death Knight’s “Death Grip” (World of Warcraft) doet denken, kun je op hoger gelegen plekken komen die je normaliter niet zou kunnen bereiken. Daarnaast is het ook een geweldige manier om snel door een omgeving te navigeren en vijanden volledig te ontwijken. En zoals we tijdens ons bezoek aan Bethesda al ontdekten kun je op de meest “out of the box” manieren missies voltooien. En dit geeft de game, ondanks dat deze aan de ene kant vrij lineair is, toch ook weer veel meer diversiteit en mogelijkheden. In Dishonored 2 is het voor het eerst mogelijk om de duistere void krachten die “The Outsider” je biedt af te slaan en zonder al die gave krachten door de game te spelen. Dit is zeer moeilijk maar uiteraard ook erg bevredigend en een goede manier om talloze speciale achievements binnen te halen. Je kunt de volledige game in iets meer dan dertig uur uitspelen zonder gezien te worden, of gewoon als een moordende maniak een ravage teweegbrengen.

ZODRA JE TEGEN MEER DAN DRIE TEGENSTANDERS MOET VECHTEN BESTAAT ER EEN GROTE KANS DAT JE HET MET JE LEVEN MOET BEKOPEN.

Iets wat in het begin vooral kan frustreren is het feit dat het zo nu en dan niet duidelijk is hoeveel vijanden er zich in de buurt bevinden. Je loopt bijvoorbeeld rond en bent op jacht naar een van de zeldzame bonecharms. Er staat een vijandelijke npc voor zich uit te loeren en voor je het weet ben je omsingeld door acht tegenstanders die zich in het huisje aan de overkant van de straat hadden verstopt…game over…load checkpoint… De “Dark Vision” eigenschap is daarom erg belangrijk als je ongezien door de game wilt sluipen. Met deze eigenschap zie je de locaties van vijanden door muren heen en wordt er aangegeven welke richting ze op kijken.

De bonecharms voegen allerlei passieve eigenschappen aan Emily en Corvo’s repertoire toe, al is het soms niet de moeite waard om de ondingen op te sporen. Door een “Rune” te investeren kun je gelukkig ook zelf bonecharms craften en zodra dit mogelijk is wordt de game nog veel leuker. De verschillende builds die je kunt gebruiken zijn namelijk erg indrukwekkend en veranderen de manier waarop je de game kan doorspelen enorm. Het is daarom ook echt de moeite waard om je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Pak dus vooral in het begin ook al zoveel mogelijk Raw Whalebone op. Dit zeldzame materiaal is namelijk een zeer belangrijk ingrediënt voor het craften van je eigen bonecharms.

De grafische stijl van Dishonored 2 is geweldig

In Dishonored 2 vind je qua stijl een soort kruising tussen steampunk en victoriaans Londen. Al speelt de game zich in een fictieve wereld af. Uitvinder Sokolov heeft de wereld van Dishonored 2 verrijkt met allerlei handige technologie. Wat dacht je van elektronische koetsen die via een uitgebreid railsysteem door Karnaca lopen. Dodelijke Clockwork Soldiers die met hun vlijmscherpe wapens wacht lopen. Zelfs de geheime kamer in het keizerlijke paleis is voorzien van allerlei snufjes waar Sokolov verantwoordelijk voor is. De personages zien er geweldig uit en er is zeker veel tijd in gezichtsuitdrukkingen gestoken. Vooral vrouwelijke personages zien er een stuk beter uit dan in bijvoorbeeld Skyrim. Bethesda is dus zeker op de goede weg, al moet wel gezegd worden dat kapsel nog steeds super statisch zijn. Verwacht dus geen golvende lange lokken bij de vrouwelijke personages. De verschillende duistere magische krachten die Emily (of Corvo) kan gebruiken zien er ook geweldig uit. Vooral Emily’s Shadow Walk is zowel indrukwekkend als angstaanjagend. Omgevingen zien er gedetailleerd uit en geven het gevoel dat de plekken die je bezoekt ook daadwerkelijk bewoond zijn. Zodra je in Karnaca aanmeert zul je begrijpen wat er bedoeld wordt. In de haven zijn arbeiders druk aan het werk met het schoonmaken van vissen en reageren de npc’s op je als je langsloopt. Dit zorgt voor een geweldige beleving en bovendien kun je informatie verzamelen door naar deze conversaties te luisteren.

Emily praat graag tegen zichzelf

In Dishonored 2 ben je voornamelijk op je zelf aangewezen en zul je met vindingrijkheid of bruut geweld uitdagingen moeten overwinnen. Dit zorgt er voor dat Emily graag tegen zichzelf praat. Tuurlijk is dit ook bedoeld om spelers op weg te helpen, maar af en toe hoor je haar over hele specifieke dingen spreken. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om keizerlijke soldaten te doden hoor je Emily regelmatig zeggen “These traitors do not deserve to live” of “These men are a disgrace to the imperial uniform”. En zo reageert Emily op allerlei gebeurtenissen in het spel. De stemmen zijn overigens ook erg goed ingesproken en passen zeker bij de verschillende personages. De muziek heeft erg veel weg van een Sherlock Holmes film en dat is zeker een positief punt. Het past echt geweldig bij de game en zorgt voor veel sfeer. De geluidseffecten zijn ook erg goed gedaan en tijdens sommige gebeurtenissen zul je ongetwijfeld op het randje van je bank zitten van de spanning.

Dishonored 2 is een game die je meerdere keren wilt uitspelen!

De makers van Dishonored 2 hebben er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat de game door een diverse groep gamers te spelen is.Ten eerste heb je de keuze uit twee verschillende personages, die overigens ook beiden over andere krachten beschikken. Maar daar houd het niet op, aangezien je de game op verschillende manieren kan spelen. Misschien probeer je tijdens je eerst playthrough wel helemaal niet gezien te worden en dood je niemand. Kies je er tijdens je tweede playthrough juist voor om geen gebruik te maken van de magische krachten waarmee The Outsider je wilt zegenen. Voor je derde playthrough ga je voor High chaos en vermoord je iedereen. Je hebt het echt helemaal zelf in de hand en je kunt natuurlijk ook een mix van de bovenstaande speelstijlen implementeren. Dishonored 2 kent verschillende eindes en misschien wil je zowel het “goede” als het “slechte” einde wel ervaren.

Verspreid door het spel zijn talloze Runes, Bonecharms, Blueprints, Paintings en vele andere items te vinden. Hier ben je dus ook zeker wel even zoet mee. En vooral in de eerste paar missies wil je er alles aan doen om alle bonecharms en Runes te vinden. De eigenschappen die je met de Runes vrijspeelt zullen van pas komen tijdens latere levels. Wacht hier dus zeker niet mee. En als je volledig stealth wilt spelen en niet gezien mag worden is het belangrijk om zo vaak mogelijk te saven. Van Dishonored 2 zullen we in ieder geval nog erg lang plezier hebben. En Bethesda heeft aangegeven dat deze maand ook een New Game + modus aan de game zal worden toegevoegd.

Deze top game mag je niet overslaan!

Als je van de klassiek wraakverhaal houdt is Dishonored 2 zeker een game die dit thema goed in beeld brengt, al is er niets speciaals aan. Maar de manier waarop je de game speelt voegt immens veel toe aan de beleving van dit verhaal en dat is erg goed uitgewerkt. Qua gameplay lijkt de game in eerste instantie erg lineair, maar al snel zul je er achter komen dat er zo veel meer mogelijkheden zijn en dat de game je juist heel veel opties geeft om een doel te bereiken. De vele verschillende krachtn van Emily en Corvo zijn geweldig, het is bijna jammer om het spel door te spelen zonder krachten, al is dit wel gewoon mogelijk. Ook kun je het spel uitspelen zonder iemand te doden en zonder gezien te worden. Grafisch is Dishonored 2 echt een hele mooie game en dit zie je terug in de omgevingen, de personages en de stijl. Hetzelfde geldt voor de geluidseffecten, stemmen en prachtige sfeervolle muziek.  Tot slot is er gigantisch veel in de game te doen, kun je talloze items verzamelen, nieuwe skills vrijspelen en kiezen of je met Corvo of Emily speelt. Dishonored 2 is een top game die de komende tijd meerdere keren kunt uitspelen. Laat deze titel daarom dus zeker niet aan je neus voorbij gaan als je op zoek bent naar een uitdagende stealth game.

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On