Ghost of Tsushima Review

  • Titel: Ghost of Tsushima
  • Uitgever: Sony
  • Platform: Playstation 4
  • Releasedatum: 17 juli 2020

Ghost of Tsushima, de droom van de moderne Samoerai

Lang hebben we moeten wachten op een videogame die al het mooie van de ninja en Samoerai games uit mijn jeugd terug naar de huiskamer bracht. Uren lang was ik in de ban van Bushido Blade. Hier kon je namelijk niet simpelweg op de knoppen van je controller rammen. Nee, het was jouw taak om uitdagende tegenstanders als kundige Samoerai uit te schakelen. Het was de ultieme test. Welke Samoerai was sneller, beter en verdiende het om te overleven? Het waren in ieder geval niet de corrupte krijgers uit Tenchu. Met hun maakte ik korte metten vanuit de schaduwen, om vervolgens weer vliegensvlug een dak op te klimmen en mijn volgende slachtoffer uit te kiezen. Dankzij Ghost of Tsushima trok ik er op uit in een prachtige wereld die Sucker Punch met veel liefde voor deze moderne Samoerai in elkaar had gezet. Dat Jin Sakai’s avontuur op vele vlakken een artistiek meesterwerk is was al wel duidelijk, maar wat vind ik dan zo geweldig aan deze game?

De Mongolen zullen mij vrezen!

De kleinzoon van Genghis Khan is net zo oorlogszuchtig als zijn grootvader en besluit met een gigantische vloot schepen naar Japan te varen. Maar voordat hij het land van de rijzende zon binnen valt lijkt het hem een goed idee om eerst even aan te meren op het prachtige eiland Tsushima. Na al dat varen zijn de mongolen namelijk wel in de stemming om te moorden, stelen en verkrachten.

Ze hadden echter niet gerekend op de groep Samoerai’s die zich op het strand hadden verzameld. De tachtig sterkste krijgers van het eiland stonden klaar om de Mongolen naar huis te sturen… De Khan was echter niet onder de indruk van de schreeuwende Japanners in hun prachtige harnassen. Het duurde daarom niet lang voor de Samoerai’s werden verslagen en hun Jito gevangen werd genomen. Jin Sakai, de held van ons verhaal, overleeft de bloederige strijd en ontwaakt zwaar gewond aan de rand van een onbekend dorpje. Tijd om wapens te verzamelen en korte metten te maken met de Mongoolse bezetters!
Het verhaal van Ghost of Tsushima kent invloeden uit allerlei iconische Samoerai films. Zo zullen kenners er scenes in terug zien uit films als Yojimbo, Miyamoto¬†Musashi en Seven Samurai. De hele game voelt daarom ook aan als een gigantische liefdesbrief aan Akira Kurosawa. Er zit bovendien niet voor niets een “Kurosawa modus” in de game waarin je het hele avontuur in zwart/wit kunt ervaren.

Ben je een nobele Samoerai of val je aan vanuit de schaduwen?

Jin Sakai is een rasechte Samoerai. Op jonge leeftijd verliest hij zowel zijn moeder als vader en word hij opgevoed door zijn oom. Hij krijgt kenjutsu training en leert tijdens het jagen hoe hij moet spoorzoeken. Maar de les die hem altijd bij is gebleven is de erecode van de Samoerai. Kijk een vijand altijd in zijn ogen aan, voordat je een einde maakt aan zijn leven. Een filosofie die erg moeilijk blijkt te hanteren te zijn als je constant in gevaar bent en het tegen grote groepen tegenstanders moet opnemen. En dat maakt Ghost of Tsushima nou zo leuk. Je kunt vrijwel de hele game als nobele Samoerai spelen. Geen achterbakse tactieken en gewoon op je vijand af stappen. Maar waarom zou je dat doen? Zo nu en dan is het namelijk veel leuker om als een dief in de nacht door een kamp te sluipen en talloze nietsvermoedende Mongolen naar het hiernamaals te helpen. Jin zit misschien met een dilemma, maar als speler heb je enorm veel vrijheid om te spelen hoe jij wilt.

Samoerai combat is verschrikkelijk bevredigend. Jin beschikt namelijk over een viertal stances (kamae’s) die allen bedoeld zijn om specifieke tegenstanders te verslaan. Binnen deze kamae’s kun je vervolgens weer allerlei nieuwe aanvallen vrijspelen door technique points te investeren. Wil je toch liever meer als een ninja spelen? Dat kan natuurlijk ook. Hier heb je verschillende Ghost wapens voor. Ninja’s gebruiken namelijk zeer handige technieken en doen er alles aan om hun tegenstanders te slim af te zijn. Zo kan Jin rookbommen gebruiken om snel te kunnen ontsnappen of deze juist gebruiken om vijanden te verwarren en ze onder een sluier van rook uit te schakelen. Hij heeft black powder bombs, sticky bombs, kunai, wind chimes om vijanden te lokken of te vergiftigen, gif pijltjes die doden of vijanden laten hallucineren etc. Met zijn uitgebreide arsenaal is Jin op een gegeven moment niet te stoppen.

Nog een aspect van Ghost of Tsushima die ik enorm kan waarderen zijn de platform puzzels. Overal op het eiland vind je schrijnen waar je een unieke charm kunt bemachtigen. Door een vaak uitgebreide klim-puzzel op te lossen eindig je op een prachtige afgelegen bergtop, om de schrijn te eren en je goddelijke beloning in ontvangst te nemen. De charms die je hier kunt verdienen zijn zeer belangrijk, omdat deze allerlei krachtige effecten aan Jin of zijn wapens toevoegen. Zo kun je met het gebruik van de juiste charms loadouts samen stellen die inspelen op hele specifieke speelstijlen. Zo kun je Jin bijvoorbeeld de ultieme boogschutter maken of je juist richten op een Ghost speelstijl. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en zorgen voor een synergie met Jin’s outfits.

De vele outfits die Jin kan bemachtigen zijn niet allemaal cosmetisch. Enkel hoofddeksels en maskers zijn namelijk voor de sier. De daadwerkelijke armor die Jin draagt voegt juist allerlei eigenschappen aan Jin toe. Hier heb ik echter wel een klein probleem in gevonden. Je kunt als speler namelijk geen loadouts opslaan. Dit betekent dat je constant al je charms en je outfit opnieuw moet instellen. Na een tijdje heb je zo veel charms dat het gewoonweg irritant wordt om door de gigantische lijst heen te scrollen. 

Outfits kunnen verbeterd worden door materialen aan de smid te geven. Het is dus belangrijk om alles wat je ziet liggen op te pakken. Sommige zeldzame grondstoffen ontvang je bovendien alleen maar door speciale tales (dit zijn de sidequests in Ghost of Tsushima) te voltooien. Dit geeft je als speler een goede reden om niet alleen maar de story tales te doen. Tsushima is een gigantisch eiland dus je zult snel afgeleid worden.

Samoerai combat is verschrikkelijk bevredigend.

In Ghost of Tsushima wordt je als speler beloond door het eiland te verkennen. Je vind bijvoorbeeld allerlei coole cosmetische items, waarmee je Jin’s uiterlijk en wapens kunt aanpassen. Het eiland kent daarnaast talloze verborgen onsens om te baden, rustgevende plekjes in de natuur waar je haiku’s kunt schrijven en meer van dat soort geweldige Samoerai bezigheden. Deze game is zo uitgebreid en overweldigend dat het vrijwel onmogelijk voor me is om alle gameplay elementen goed te benoemen. Ik heb namelijk nu al het gevoel dat ik de helft vergeet.

Ik wil nooit meer terug naar de echte wereld

Ghost of Tsushima is een van de mooiste games die ik ooit gespeeld heb en dit komt vooral door de manier waarop Sucker Punch met licht en donker speelt. De wereld die ze gebouwd hebben is zo verschrikkelijk mooi dat het bijna onmogelijk is om niet honderden keren stil te staan en gewoon te genieten van het prachtige uitzicht. De gouden zonnestralen die teder de kolossale Daibutsu in Omi Monastery strelen. Het zachte maanlicht die Jin’s pad verlicht terwijl hij vanuit het hoge gras op een vijand af sluipt als een hongerige tijger. Priceless!!!

Maar ook Jin zelf ziet er geweldig uit en dit kun je als speler vastleggen met een handige camera modus. Alle screenshots in deze review zijn bijvoorbeeld met behulp van de in-game camera modus vastgelegd. Nog iets waar je uren mee zoet kunt zijn zonder de game te spelen. Wat wel opvalt is dat het lijkt alsof sommige cutscenes van mindere kwaliteit zijn dan andere. Het zijn dan vaak de npc’s die er minder mooi uit zien. Zodra het om de belangrijke personages van het verhaal gaat ziet alles er juist weer enorm gelikt uit.

Luister naar mijn lied

Jin heeft niet alleen een nihonto en wakizashi in zijn obi. Je kunt namelijk ook zijn shakuhachi fluit pakken en een paar deuntjes spelen. De muziek die jin speelt kan daarnaast het weer veranderen. Zo maak je de dag zonnig, stormachtig, mistig of ijskoud. Daarnaast bevat Ghost of Tsushima ook prachtige achtergrond muziek. De muziek is spannend als je een kasteel infiltreert, maar droevig als er iets tragisch gebeurt. Sucker Punch voegt met het gebruik van shakuhachi muziek enorm veel sfeer aan de game toe.

Normaliter zou ik aanraden om Ghost of Tsushima in het Japans te spelen. De Engelse voice acting is echter zo vreselijk goed dan ik het al snel weer op Engels heb terug gezet. De voornaamste reden was eigenlijk ook omdat ik niet kon verstaan wat de bewoners van het eiland allemaal te zeggen hadden. Dit werd namelijk niet ondertiteld. Japans of Engels, het is beiden goed uitgevoerd.

Ga juist bezig met tales

Dat er veel te doen is in Ghost of Tsushima is overduidelijk. Ik raad nieuwe spelers echter aan om niet door het verhaal heen te racen. Het loont namelijk veel meer om eerst alle sidequest te doen. Mijn tactiek voor Ghost of Tsushima was om per Act alle tales te doen en alle geheime plekken te vinden. Door dit te doen leer je ten eerste alle andere belangrijke personages veel beter kennen en geeft het tijdens je avontuur context aan de gebeurtenissen. Eenmaal aangekomen in Act 3 had ik alle stances, ghost wapens en Jin’s andere eigenschappen vrijgespeeld. Ik was de grootste vrees van de Mongolen…de Ghost…de onmenselijke Oni die op bloeddorstige wijze korte metten met de bezetters maakt. Dit voelde enorm bevredigend en zorgde er voor dat ik zeker wel 70+ uur in de game had gestoken voordat ik de eindbaas had bereikt.

Het nadeel van de replay value van Ghost of Tsushima is de afwezigheid van een New Game + modus. Sucker Punch heeft afgelopen week wel de nieuwe “Lethal” moeilijkheidsgraad aan de game toegevoegd. Ik zou zelf echter liever nieuwe tales willen zien die allerlei outfits en andere cosmetische items toevoegen. Het zou ook gaaf zijn als bevrijde nederzettingen weer opnieuw door Mongolen werden bezet, zodat je ze nog een keertje naar de verdoemenis kunt helpen. Het is dus even afwachten wat Sucker Punch gaat doen. 

Ghost of Tsushima is mogelijk mijn GotY

Als je van Samoerai’s en ninja’s houdt is Ghost of Tsushima de game die je moet spelen. Het is een avontuur die allerlei gameplay elementen uit andere soortgelijke games combineert en je op avontuur laat gaan in een kolossale zandbak. Je zult alle seizoenen van het jaar ervaren en keer op keer versteld staan van de prachtige visuals. Qua verhaal laat Sucker Punch je ook niet in de steek, want Jin’s constante dilemma tussen de Samoerai erecode en de sneaky ninja vechtstijl is een goed focuspunt. Dit verhaal draait om eer, het belang van familie en de vraag wat jij er voor over hebt om jouw land en volk te redden. Ghost of Tsushima is een avontuur die wat mij betreft voor altijd door mag gaan. 

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On