Transformers TCG Spotlight: Optimus Prime

Optimus Prime, wie kent hem niet?

Optimus Prime. Heldhaftige krijger, charismatische leider en intelligente strategist. Als er één Transformer is die de meeste mensen kennen is het wel deze iconische Autobot. Naast de vele videogames, toys, tekenfilms en stripboeken is er nog een plek waar deze geliefde robot sinds 2018 de show steelt. Optimus Prime is namelijk tot nu toe vrijwel in iedere wave van de Transformers Trading Card Game een belangrijke kaart geweest. In deze Transformers TCG Spotlight: Optimus Prime nemen we een kijkje naar de geliefde robot en brengen we in kaart wat hij allemaal aan de game toevoegt. Het is tijd om de leider van de Autobots eens lekker in het zonnetje te zetten. Lees dus snel verder!

Optimus Prime Titan Masters Attack

Welke Optimus Prime kies jij?

Wave 1, hier begon het in 2018 allemaal mee. De Transformers TCG lag voor het eerst in de winkelschappen en gaf spelers een hele lading Autobots en Decepticons waar ze naar op jacht konden gaan. In deze eerste wave van de Transformers TCG waren ook nog eens maar liefst drie verschillende versies van Optimus Prime te vinden. In de speciale starterset, die je tegenwoordig voor een prikkie in huis kunt halen, vond je Optimus Prime Autobot Leader. De starterset (en uiteraard de secundaire markt) is tot op de dag van vandaag nog altijd de manier om deze versie van Prime te bemachtigen. De kaart was qua stats alles behalve indrukwekkend, maar voornamelijk bedoeld om nieuwe spelers de game te leren. In bot modus kon je gebruik maken van Bold 1 (flip more battle cards when attacking) en door naar je alt modus te transformeren mocht je een kaart trekken.

De tweede kaart in de wave 1 set is Optimus Prime Freedom Fighter. Hier heeft Prime in robot modus bijna twee keer zo veel attack en veel meer health dan starterset Prime. Daarnaast is hij nu bewapend met Bold 2, een eigenschap die in aggressieve decks de basis vormt om zo veel mogelijk schade te doen. Hoe hoger je Bold is, hoe meer battlecards je mag flippen. Bij een deck die gevuld is met oranje pip battlecards zul je dus een veel grotere kans hebben om heel wat schade bij een nietsvermoedende tegenstander aan te richten. Zijn alt modus is bovendien ook erg interessant. Hierin heeft Prime nog meer attack en een handige eigenschap waarmee hij zijn mede Autobots kan repareren.

Optimus Prime Battlefield Legend, de beste versie van de Autobot held, was voor een lange tijd een kaart die in een aantal krachtige decks gebruikt werd. Een team bestaande uit de zeldzame Nemesis Prime en een Optimus Prime Battlefield Legend is overigens vandaag de dag nog steeds een geduchte tegenstander. In robot modus kun je namelijk een van de action kaarten die je hebt geflipped gebruiken. Dit betekent dat je tijdens jouw beurt een tweede action kaart in kunt zetten. Normaal gesproken mag je volgens de regels per beurt maar 1 action en 1 upgrade spelen. Hier zijn natuurlijk uitzonderingen in te vinden. Een kaart als Brainstorm laat je bijvoorbeeld in één beurt meerdere actions spelen, maar dat doet er nu even niet toe. Door naar je alt modus te transformeren mag je vervolgens een gebruikte action uit je scrap pile terughalen. Dit zorgt voor allerlei doldwaze combo’s waarmee je tegenstanders te slim af kunt zijn. Optimus Prime Battlefield Legend is een Rare Transformer (RT) kaart, maar makkelijk om via de secundaire markt aan te schaffen. Voor niet meer dan vijftien euro kun je deze bot vaak al in huis halen.

Rise of the Combiners introduceerde een nieuwe Optimus Prime

In maart 2019 introduceerde wave 2 de combiner teams en verschillende nieuwe gameplay elementen. Fans van de machtige gestalts konden aan de slag met robots als Menasor – Menacing Colossus (Stunticons), Devastator – Towering Warrior (Constructicons), Superion – Sky Protector (Aerialbots), Predaking – Ferocious Hunter (Predacons), Volcanicus – Fiery Champion (Dinobots) en tot slot Optimus Maximus – Ultimate Defender (Sentinels). Devastator was overigens alleen maar verkrijgbaar via een speciale set en bevatte unieke battlecards die ook enkel in deze set te vinden waren.

In Rise of the Combiners was er echter maar één Prime te vinden in de vorm van Optimus Prime Gleaming Commander. Deze kaart was vooral bedoeld om jouw Sentinel team zo snel mogelijk te laten combineren. Gecombineerd vormt je team namelijk Optimus Maximus Ultimate Defender, een van de sterkste combiners uit de set. Met maar liefst 65 health duurt het wel even voordat je de kolos hebt uitgeschakeld. Daarnaast zijn er met behulp van upgrade battlecards genoeg manieren om zijn standaard attack van 9 nog eens te verhogen. Tegenwoordig zijn de Combiner teams helaas niet zo populair meer. Het blijft wat mij betreft toch nog altijd erg leuk om deze reusachtige robots tegen elkaar te laten strijden.

General Optimus Prime is nog altijd ijzersterk

Wave 3 kwam uit en introduceerde allemaal nieuwe personages uit de War for Cybertron Siege toyline. Eindelijk konden we aan de slag met de Cybertronian versies van onze geliefde Transformers. General Optimus Prime Infantry Leader werd al snel een kaart die je standaard aan je collectie wilde toevoegen. Deze Optimus bewees zich op verschillende toernooien en was binnen no time geliefd in de competitieve cirkel van spelers. Wat overigens absoluut niet vreemd is. In robot modus maakt deze Prime gebruik van Bold 1, Tough 1 en Focus 1. Transformeer naar zijn alt modus om je teamgenoten vervolgens Bold 1 en Tough 1 te geven. Een geweldige kaart, dienog steeds in veel verschillende decks gebruikt kan worden!

Vorige maand wist speler Jackson Smith tijdens de Corona Cup #3 de zevende plaats te bereiken met deze decklist. Dit is zeker indrukwekkend, aangezien de top 3 allen Sky Shadow (een krachtige wave 5 personage) als main character gebruikten. Dit liet zien dat de originele General Optimus Prime nog steeds mee kan draaien in een meta die constant veranderd. General Optimus Prime is bovendien niet zo moeilijk om aan te komen en kan vaak al voor minder dan tien euro op de secundaire markt gevonden worden.

Nog een General Optimus Prime?

Na de geweldige kaart uit wave 3 besloot Wizards of the Coast nog een General Optimus Prime aan de game toe te voegen. Wave 4: War for Cybertron Siege II beloonde sommige spelers met General Optimus Prime Galactic Commander. Ik zeg sommige spelers omdat de kaart een Super Rare Transformer (SRT) is. De kans op een SRT kaart is voor de vierde wave van de Transformers TCG maar 1:50.  In een booster box zitten maar 30 pakjes kaarten. you do the math! Wave 4 bevatte ook nog andere SRT kaarten zoals Lord Megatron, Octone en Sergeant Soundblaster. Alleen ware geluksvogels konden de gewilde kaart dus uit een booster box of pack bemachtigen. De rest van ons mag minstens rond de 80,- neerleggen om de losse kaart via de secundaire markt te bemachtigen. Maar met drie utility slots in beide modi en de mogelijkheid om een upgrade en een extra action te spelen is ook deze Optimus Prime kaart zeker de moeite waard. 

In het begin van 2020 wist Jon Jones tijdens het Till All Are One toernooi de eerste plaats te bereiken met dit General Optimus Prime Galactic Commander deck. Steffon Pinckney deed hetzelfde tijdens het PPT Orlando toernooi met dit deck. Het is nog maar de vraag of we deze Prime in de huidige meta terug zullen zien, maar het blijft toch wel een leuke kaart om te hebben. Ik zou jullie echter aanraden om je geld voor nu te investeren in andere kaarten die je nog niet hebt. Vooral de nieuwe Titan Masters Attack kaarten zijn zeker een goede investering

Titan Masters Attack voegt een nieuwe dimensie toe

Het duurde even maar met de splinternieuwe wave 5 Titan Masters Attack kregen we eindelijk weer een nieuwe Prime. Dit keer in de vorm van een Titan Master. Optimus Prime Legendary Warrior vormt samen met zijn partner Apex de leider van deze nieuwe groep Autobots. Maar het leuke van de nieuwe gameplay elementen in deze wave is dat je zowel Decepticon als Autobot Titan Master hoofden kunt gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Optimus Prime Legendary Warrior met Clobber als Titan Master hoofd en Dinobot Sludge als teamgenoot? Voeg hier de nieuw stratagem kaart “Me Grimlock, you Grimlock” aan toe en jouw Prime wordt opeens beschouwd als een Dinobot. Handig als je Dinobot Sludge wilt gebruiken om jezelf volledig te repareren en om gebruik te maken van de unieke Dinobot battle cards. In robot modus kan deze Optimus Prime bovendien zelf ook teamgenoten repareren. Het wordt dus zeker een uitdaging voor je tegenstander om deze Prime knockout te slaan. Te weinig kaarten in je hand? Geen problem! Transformeer naar zijn alt modus om extra kaarten te trekken.

De nieuwe meta is nog vers en ook ik ben nog aan het zoeken naar wat leuke nieuwe decks. Maar zoals het er nu uit ziet verwacht ik dat de meeste Optimus Prime decks grotendeels battlecards met blauwe pips zullen gebruiken. Je wilt namelijk dat jouw Prime zo lang mogelijk in leven kan blijven, terwijl je zo veel mogelijk schade aanricht. Dus lekker veel wapens aan je deck toevoegen en knallen maar!

Wij kunnen geen genoeg van Optimus Prime krijgen

Op het moment zijn veel spelers nog aan het experimenteren met de nieuwe wave 5 characters en battlecards, maar de komende weken zullen we vast en zeker meer Optimus Prime decks voorbij zien komen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog leuke decks bouwen met de bestaande Optimus Prime kaarten. Niet iedereen heeft echter de luxe om al die geweldige Optimus Prime kaarten te bezitten. Wees gerust, er is namelijk een hele handige oplossing.

Als je op zoek naar bepaalde (en vooral betaalbare) Transformers TCG kaarten hebben we een gouden tip voor je. Bij de webshop van Good Look Gamer kun je voor geweldige prijzen zowel hele booster boxes , als booster packs en losse kaarten in huis halen. Vooral de uitgebreide collectie van losse kaarten wordt constant aangevuld. Neem hier dus snel een kijkje op de webshop. Voor je het weet ben je in de ban van de Transformers TCG! Het is een geweldige hobby die je samen met anderen kunt delen. Geef de game dus zeker een kans.

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On