Borderlands 3 Super Deluxe Edition Review

  • Titel: Borderlands 3
  • Uitgever: 2K Games
  • Platform: Xbox One
  • Releasedatum: 13 September 2019

Borderlands 3 heeft lang op zich laten wachten

Wij zijn gigantische Borderlands fans. Het eerste en tweede deel hebben we namelijk met heel veel plezier honderden uren gespeeld. De Pre-Sequel vonden we een beetje tegenvallen en de Telltale Games waren leuk, maar misten wat ons betreft een beetje het gevoel van extase die we bij Borderlands 2 voelden. Want zeg nou zelf, hoe bevredigend was het als je jouw favoriete legendary wapen in de game vond met die perfecte stat rolls! We zijn maar liefst zeven jaar verder en nog altijd was er eigenlijk geen enkele looter-shooter game die zich kon meten aan Borderlands 2. Ons geduld is echter beloond, want Borderlands 3 ligt sinds vorige week in de winkelschappen. 2K Games zegenden ons met een Borderlands 3 Super Deluxe Edition code en inmiddels hebben we ruim tachtig uur in de game gespendeerd en de endgame bereikt. Hoe dit nieuwe avontuur ons is bevallen lezen jullie hier!

Twee nieuwe schurken stelen de show

Lilith leidt de Crimson Raiders en is op zoek naar avonturiers die samen met haar de strijd aan gaan met een nieuwe groep schurken. Het blijkt namelijk dat Pandora niet de enige planeet is waar Vaults te vinden zijn. De Calypso Twins zijn daarom vastberaden om de verschillende vaults leeg te roven en zichzelf in goden te transformeren. De kwaadaardige Tyreen en Troy Calypso zijn daarom een cult gestart en beloven loyale volgelingen dat ze de schatten van de Great Vault met hun zullen delen. Ze moeten zich echter wel volledig wijden aan hun zaak. De Children of the Vault vormen dus al snel een groot gevaar voor Lilith en de Vault Hunters. Het is aan de speler om er voor te zorgen dat de COV de Vaults met rust laten en zelf al die ontelbare schatten mee naar huis slepen.

Vier Vault Hunters met unieke eigenschappen

In dit nieuwe Borderlands avontuur stap je in de met modder en bloed besmeurde laarzen van vier nieuwe Vault Hunters. De afgelopen week hebben we ze alle vier uitgebreid getest en uiteindelijk met Fl4K (de Beastmaster) endgame bereikt. De manier waarop Fl4k gebruik kan maken van vier verschillende combat pets is voor veel spelers een reden om hem te kiezen. Daarnaast kan hij ook zonder zijn pets gigantisch veel schade aanrichten dankzij zijn Fade Away skill die hem onzichtbaar maakt. Dit betekent echter niet dat je geen plezier kunt ervaren met Moze, Amara en Zane. Elke Vault Hunter heeft unieke skills en brengen heel wat naar het strijdveld. Geef ze dus allemaal zeker een kans. De verschillende skilltrees zijn erg uitgebreid en je kunt met veel gemak skills uit de verschillende trees combineren. Dit leidt vaak tot knotsgekke builds waar je uren aan kunt sleutelen. Na het uitspelen van de story speel je bovendien ook Guardian Rank vrij. Dit system vervangt het klassieke Badass Rank en laat je extra punten investeren in verschillende stats. Denk hierbij aan meer grenade damage, gun damage, reload speed, etc.

De ultieme co-op ervaring

Gearbox heeft het geflikt en de ultieme co-op ervaring weten te leveren. Dit keer kunnen spelers namelijk kiezen tussen een cooperative en coopetitive ervaring.  Bij de eerste optie zullen alle vijanden in de game zich aanpassen aan je level en ook unieke loot voor jou alleen droppen. Dit betekent dat je nu samen kunt spelen zonder dat één van de spelers onbevredigende beloningen krijgt of juist de hele tijd dood gaat omdat de vijanden te sterk voor hem zijn. Het werkt geweldig en bevordert de co-op ervaring enorm. Maar als je liever de klassieke modus ervaart en iemand wilt powerlevellen zet je de instellingen gewoon op coopetitive. Co-op moet vooral fun zijn en dat is het nu ook!

Gearbox heeft het geflikt en de ultieme co-op ervaring weten te leveren.

Te veel wapens om op te noemen

In Borderlands 3 zul je gigantisch veel verschillende wapens vinden. Dankzij het modulaire system kun je ook nog eens twee dezelfde wapens vinden die toch enorm van elkaar verschillen. De één heeft misschien het nieuwe radiation element, terwijl de andere versie uitgerust is met een alien barrel die meer schade aanricht. De combinaties zijn zo uitgebreid dat de game te veel wapens bevat om op te noemen. Daarnaast vindt je natuurlijk ook weer talloze legendary items in de game. Wapens, shields, grenades, artifacts en class mods waar je naar op jacht kunt gaan. Deze zeldzame variaties droppen nu niet alleen van specifieke bossfights en kunnen overall in de wereld gevonden geworden. Zodra je de endgame bereikt kan de jacht op jouw lievelings wapens pas echt beginnen.

Na het uitspelen van de game speel je de Mayhem Modi vrij. Deze zijn er in drie varianten die ieder speciale modificaties aan de game toevoegen. Vijanden worden sterker, maar de kans op meer loot wordt enorm verhoogd als je voor Mayhem Mode III kiest. Het is dus een goede manier om na het uitspelen van de game bakken vol experience en krachtige wapens te bemachtigen.

Borderlands 3 maakt een grafische sprong

Het verschil tussen Borderlands 3 en de voorgaande games is erg duidelijk te zien. Dankzij technologische vooruitgangen op grafisch gebied ziet de nieuwe game er namelijk vele stukken beter uit. Je merkt dit vooral in de haarscherpe details van personages, wapens en omgevingen. Gearbox heeft alles uit de kast getrokken om de game er prachtig uit te laten zien. De vele verschillende kleurrijke particle effecten vullen regelmatig je scherm. Dit leidt tot een overdosis van kleuren, explosies en chaos, het is GE-WEL-DIG! In Borderlands 3 zul je bovendien verschillende planeten bezoeken die allemaal een eigen charme hebben. Eden-6 is een moerasplaneet waar je dino’s vindt, kwakende kikkers hoort en lekker in de modder kunt rondstampen. Ongetwijfeld een van onze favoriete planeten. Nog een pareltje is Nekrotafeyo, de thuiswereld van het buitenaardse Eridian ras. Hier vindt je talloze nieuwe soorten flora en fauna en bezoek je kolossale eeuwenoude tempels. Als we dan toch iets minder goeds moeten melden over de grafische kant van de game is dat de deze soms wat framerate drops kan bevatten. Dit gebeurt vooral zodra er een beetje te veel explosies op het beeld getoverd worden. Zou dit komen omdat we de game op een 1e generatie Xbox One spelen? Het komt gelukkig maar sporadisch voor en is niet echt storend.

Humor en geweldige voice acting

Naast knotsgekke wapens en loot staat de Borderlands serie ook bekend om de humor en de geweldige voice acting. Ook dit keer is het weer van het hoogste niveau. Claptrap steelt nog altijd de show als het gaat om humor. Maar ook rap-legende (en hardcore gamer) Ice-T is van de partij als de super gangster navigator Balex. Zo vindt je in de game tientallen personages die de wereld en het verhaal van Borderlands 3 enorm veel sfeer geven. De kickass theme song Put it on the Line van The Heavy is ook geweldig en spookt al de hele week door onze hoofden. Qua geluidseffecten zit het ook helemaal snor. Explosies bulderen door je speakers of headset en dat iconische geluidseffect van een legendary drop geeft ons nog altijd kippenvel.

Loot heeft een verslavende werking…

Is er een reden om Borderlands te blijven spelen? Hell yeah! Zodra je de story hebt uitgespeeld begint de game immers pas. Je kunt nu namelijk Mayhem modi activeren, maar ook een Newgame + starten in de vorm van True Vault Hunter Mode. We raden echter af om dit meteen te doen. Ga bijvoorbeeld eerst aan de slag met sidequests en collectibles die hebt overgeslagen. Farm bossfights om de beste versies van jouw favorieten wapens te bemachtigen. Kies een andere Vault Hunter en bereik hiermee de levelcap van 50, etc. TVHM kun je beter spelen zodra de levelcap van de game is verhoogd. De XP boost zal namelijk enorm helpen. Gearbox heeft het eerste in-game evenement ook al aangekondigd en er staan maar liefst vier dlc’s op de roadmap. De komende maanden heb je dus genoeg te doen in Borderlands 3. Als je van cosmetics houdt kun je ook nog op zoek gaan naar verschillende heads en skins om jouw personages naar smaak aan te passen. Want waarom zou je er hetzelfde uit willen zien als de rest?

Liefhebbers van horde-stijl gameplay kunnen overigens aan de slag in de nieuwe Proving Grounds. Hier neem je het op tegen golven vijanden en kun je unieke beloningen verdienen. Ook zijn er plannen om in de nabije toekomst raids aan de game toe te voegen. Hoe dit precies in elkaar zit is nog even afwachten.

Wij kunnen maar geen genoeg van Borderlands 3 krijgen

Borderlands 3 heeft fans van het looter-shooter genre enorm veel te bieden. De main story is ongeveer dertig uur lang, maar als je aan de slag gaat met vier verschillende Vault Hunters en alle sidequest doorloopt kun je rekenen op meer dan honderd uur gameplay. Er is gewoon zo veel in de game te doen. Grafisch gezien is Borderlands 3 een enorme upgrade. De game is mooier, gedetailleerder em indrukwekkender dan de voorgaande games uit de serie. De dialogen zijn geweldig geschreven en qua audio zit het ook helemaal goed. De verschillende Vault Hunters brengen dankzij de uitgebreide skilltrees enorm veel variatie en de co-op gameplay is gewoon subliem. Dit is een game die je vele uren alleen of met vrienden kunt spelen. Wij waren vanaf dag 1 verslaafd en kunnen zelfs na ruim tachtig uur gespeeld te hebben nog steeds geen genoeg van Borderlands 3 krijgen. Tijd om weer op jacht te gaan naar legendaries!

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On