RG Sazabi Review

  • Naam: Sazabi
  • Lijn: Real Grade (RG)
  • Uitgever: Bandai Spirits
  • Schaal: 1/144
  • Releasedatum: augustus 2018
  • Prijs: 4860 yen

Sazabi als RG is puur genieten!

Bandai’s (sinds kort Bandai Spirits) Real Grade bouwpakketten hebben fans de afgelopen twaalf maanden getrakteerd op een aantal geweldige plastic robots. We kregen meerdere versies van de Real Grade Unicorn Gundam voor onze kiezen, de prachtige Tallgeese uit de klassieke Gundam Wing anime en de monsterlijke Sazabi. Deze iconische mobile suit was het hoogtepunt van 2018 en eerlijk gezegd de coolste 1/144 schaal robot die ik ooit gebouwd heb. Het heeft veel te lang geduurd maar waarom de RG Sazabi zo geweldig is lees je hier.

Het design van de Sazabi staat als een rots

Sazabi is Char Aznable’s antwoord op Amuro Ray’s Nu Gundam en was voor het eerst te zien in de Mobile Suit Gundam: Char’s Counterattack OAV. Ondanks het feit dat het design van de Sazabi uit 1988 is heeft deze beestachtige mobile suit de tand des tijds zeker doorstaan en kan deze zich meten met de ontwerpen van moderne kolossale robotpakken uit het Gundam universum. Als Real Grade steelt het gedetailleerde “inner frame” van dit bouwpakket werkelijk de show. Bandai Spirits is afgestapt van een volledige frame runner en combineert verschillende onderdelen waardoor de RG Sazabi meer weg heeft van een Master Grade bouwpakket. Het grootste pluspunt hiervan is dat deze werkwijze veel meer stabiliteit met zich mee brengt, iets waar de voorgaande RG inner frames soms nog wel eens problemen mee hadden.

Weinig part seperation is opmerkelijk voor een RG…

De Sazabi is een robuuste robot en dankzij Char’s smaak is ook deze mobile suit knalrood. Een belangrijk kenmerk van RG bouwpakketten is dat de kleuren altijd gesegmenteerd zijn in verschillende tinten. Bij de Sazabi zul je dit echter maar weinig tegenkomen. Het grootste gedeelte van het pantser is dezelfde rode kleur, op een paar onderdelen na. Voor de panel line liefhebbers zijn er gelukkig wel genoeg details die je kunt toevoegen met behulp van een Gundam fineliner of Tamiya Panel Lines Accent Color. De Sazabi kan ondanks zijn bulky uiterlijk heel wat geweldige aktie poses aannemen. Maar als je echt van de Sazabi wilt genieten is een action base zeker geen slecht idee. Zwevend door de lucht ziet Char’s rode kolos er namelijk nog beter uit. Dit is echter geen vereiste aangezien de Sazabi ook zonder action base vrij stabiel een hele lading coole poses kan aannemen. Het enige wat eigenlijk mist zijn effect parts waarmee je de zes funnel wapens zou kunnen laten zweven. Nou maar hopen dat dit geen exclusief P-Bandai product wordt.

De RG Sazabi is een must-build bouwpakket of je nou een doorgewinterde gunpla bouwer bent of een zoekende beginner.

RG bouwpakketten bevatten vaak heel wat gimmicks en dit is ook bij de Sazabi het geval. Door verschillende panelen te openen kun je delen van het inner frame bewonderen. Daarnaast zijn er ook nog heel wat verborgen thrusters te vinden. De meest iconische wapens uit het arsenaal van de Sazabi zijn mogelijk wel de zes funnels die vanuit speciale containers gelanceerd kunnen worden. De funnels kunnen bovendien zelfs op zo’n kleine schaal transformeren. De cockpit van de Sazabi bevindt zich in het hoofd van de mobile suit wat overigens vrij ongebruikelijk is. Qua wapens vind je in dit bouwpakket verder nog een beam shotgun, twee beam sabres en een beam tomahawk.

De Sazabi is de koning der RG’s

De RG Sazabi is een must-build bouwpakket of je nou een doorgewinterde gunpla bouwer bent of een zoekende beginner. Nooit eerder heb ik met zo veel plezier een RG in elkaar gezet. Er waren momenten dat ik echt even stil moest staan bij de ingenieuze wijze waarop de ontwerpers bij Bandai de RG Sazabi hebben weten te verwezenlijken. Het inner frame is een knap staaltje techniek en zodra je het knalrode pantser bevestigd hebt voel je dat het rode beest ontwaakt. Maak je borst dus maar nat voor een stevig bouwpakket die allerlei coole actie poses kan aannemen. Maak kennis met de nieuwe heerser van jouw bureau of vitrinekast.

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On