NNO speelt games, een magische ervaring

Muziek is het kloppende hart van een videogame

De afgelopen jaren zijn we als gamers enorm verwend met de meest epische digitale avonturen die je maar kunt voorstellen. Wat ooit begon als iets simplistisch is uitgegroeid tot een industrie die inmiddels meer geld omzet dan de filmindustrie. Dit betekent dat er op het gebied van gamedesign ook een enorme evolutie heeft plaatsgevonden. De simpele 8-bit geluidjes uit het tijdperk van de Nintendo Entertainment System zijn al lang niet meer en deze zijn vele jaren geleden vervangen door prachtige muziek die je eerder in een blockbuster film zou verwachten. Reden genoeg om een nieuw publiek de kracht van gamemuziek te laten ervaren.

Het NNO slaat een nieuwe richting in

Merijn de Boer, enthousiast gamer, gamedesigner, schrijver en online marketeer heeft het afgelopen jaar zwaar gezwoegd om het “NNO speelt games” concert te organiseren. Het Noord Nederlands Orkest heeft in het verleden eerder wel filmmuziek gespeeld en is zeker niet vies van experimenteren. Het spelen van muziek uit videogames was daarom een logische nieuwe stap die het Noord Nederlands Orkest wilde maken om een nieuwer, jonger publiek aan te spreken. Veel mensen beseffen zich namelijk niet hoe speciaal de muziek in veel games wel niet is.

NNO Games-Merijn de Boerfoto: Mariska de Groot

Siebens, Elven en het NNO zijn de perfecte combinatie

Onder begeleiding van de speelse en bijna hypnotiserende dirigent Etienne Siebens speelde het Noord Nederlands Orkest ruim anderhalf uur lang de sterren van de hemel. Het concert begon met hun vertolking van de muziek uit Heart of Darkness, een van de eerste videogames waarin een heus orkest werd gebruikt. Hiermee werd de toon onmiddellijk gezet en al gauw werd het publiek meegenomen op een magische reis, die zelfs de harten van de non-gamers liet doen smelten. Daarnaast was Sopraan Julie Elven ook aanwezig. Deze getalenteerde dame heeft de vocalen voor succesvolle games als World of Warcraft Legion (Anduin’s Theme), League of Legends en het oer-Hollandse Horizon Zero Dawn (Aloy’s Theme en Victory) van Guerilla Games verzorgd en is inmiddels best een grote naam in de game-industrie. Merijn heeft dus zeker alles uit de kast getrokken om het NNO speelt games een concert van de hoogste kwaliteit te maken.

De verschillende stukken muziek die geselecteerd werden voor het NNO speelt games concert liepen naadloos in elkaar over en werden keer op keer door het publiek beloond met een daverend applaus. Componist Austin Wintory werd bovendien erg goed vertegenwoordigd met zijn prachtige muziek uit Assassin’s Creed Syndicate, Abzu en natuurlijk Journey. Het nummer “I was born for this” heeft menig gamer een traantje doen laten wegpinken en ook voor Merijn hebben dit nummer en vooral de game Journey een speciaal plekje in zijn hart.

“Mijn eerste PlayStation 3 game was Journey en toen ik deze digitaal had aangeschaft was het al laat en wou ik eigenlijk maar even een kwartiertje spelen.”

“Twee en een half uur later speelde ik nog en heeft Journey eigenlijk mijn leven veranderd. Het exploratieve en narratieve, maar ook de ruimte voor overpeinzingen, stilstaan en het kijken naar het woestijnzand, om uiteindelijk de climax te bereiken waar dat nummer gezongen wordt. Het bracht wel een beetje tranen in mijn ogen, aldus Merijn de Boer.”

Voor Journey’s “I was born for this” zong Julie Elven de verschillende lyrics met veel passie. Zij wist het Grieks uit De Illias van dichter Homerus, Oud Engels uit het klassieke Beowolf, Japans van haiku-meester Matsuo Bashō, Frans van Jeanne d’Arc en Latijn uit de Aeneis van dichter Vergilius met veel overtuiging met het enthousiaste publiek te delen. Maar ook voor de muziek uit Horizon Zero Dawn trok ze alles uit de kast om ons weer terug te brengen naar Aloy’s verwoeste wereld en de magie van haar epische avontuur. Muziek is zo enorm krachtig en het voelde goed om te weten dat een hele groep nieuwe en vooral diverse mensen blootgesteld zijn aan deze prachtige kunst. Of je nou een enorme fan bent van Geralt uit The Witcher serie of juist wilt genieten van de zesde symfonie van Tsjaikovski, NNO speelt games stelde niet teleur. Het Noord Nederlands Orkest, Etienne Siebens en Julie Elven werden daarom aan het einde van het concert terecht beloond met een staande ovatie. Als extraatje werden we als publiek vervolgens getrakteerd op een encore. De theme song uit het populaire Fallout 4 van Bethesda Softworks was het perfecte nummer om de avond mee af te sluiten. Het NNO wist hiermee onder leiding van Etienne Siebens met veel gemak de harten van bezoekers te raken!

NNO Games-1024foto: Mariska de Groot

Waarom is het belangrijk om gamemuziek een nieuw platform te bieden?

Muziek en videogames zijn kunst en het is tijd dat gamen en gamers niet langer gedemoniseerd worden. We zijn niet allemaal kluizenaars, we hebben niet allemaal moeite met sociaal contact buiten de digitale werelden waarin we zo veel tijd door brengen. Gamemuziek is daarom een geweldig middel om verschillende mensen bij elkaar te brengen en te bewijzen dat games tegenwoordig zo veel meer zijn dan een simpel spelletje. Tijdens het concert in de Oosterpoort Groningen was wel duidelijk dat jong en oud, gamers en non-gamers allemaal op waren komen draven om een stukje van de magie te ervaren. Ook Merijn vindt muziek in games uiteraard belangrijk en had hier het volgende over te zeggen:

“Muziek in games is kunst. Heel veel in games is kunst, de interactie, design, zelfs het schrijven over games is kunst. Het is daarom belangrijk dat we dit doen omdat games hierdoor eindelijk erkenning krijgen.”

“Horizon Zero Dawn won voor de muziek in de game onlangs een Gouden Kalf en het regent tegenwoordig BAFTA awards voor gamemuziek”

Dit eerste NNO speelt games concert was nog maar het begin. Er zijn namelijk plannen om het volgend jaar nog grootser aan te pakken. De Boer wilt namelijk graag nog meer gamemuziek naar de concerthallen brengen, een heus koor inzetten en ook muziek uit Japanse games een platform bieden. Stel je toch eens voor dat je ook “Kokoro no Kakera” uit Ni no Kuni Wrath of the White Whitch met een live orkest kunt ervaren. Of muziek uit NieR Automata, een Japanse  game die deze maand nog een prijs voor “Best Score/ Music” in de wacht sleepte tijdens de jaarlijkse The Game Awards in Amerika. Wij zijn in ieder geval razend enthousiast en hopen dat steeds meer mensen zullen inzien dat wat het Noord Nederlands Orkest in Nederland doet erg speciaal is.

NNO speelt games was het concert van het jaar

Als enthousiaste gamers zijn we het Noord Nederlands Orkest, Etienne Siebens, Julie Elven en Merijn de Boer enorm dankbaar dat we aanwezig mochten zijn bij dit prachtige concert. We kunnen iedereen daarom ook zeker aanraden om dit concert de volgende keer niet te missen. Het “NNO speelt games” was voor ons het concert van het jaar en we verheugen ons nu al op wat de toekomst zal brengen. De magie zal in ieder geval nog een lange tijd in onze harten blijven hangen.

 

foto’s: Mariska de Groot

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On