Mass Effect Legendary Edition Review

  • Titel: Mass Effect Legendary Edition
  • Uitgever: Electronic Arts
  • Platform: PlayStation 4
  • Releasedatum: 14 mei 2021

Kan Mass Effect Legendary Edition de harten van oude en nieuwe fans veroveren?

Het is niet te geloven dat de originele Mass Effect al weer in 2007 werd uitgebracht. Persoonlijk voelt het als de dag van gisteren. Het eerste Mass Effect avontuur was echter nooit mijn favoriete deel uit de omvangrijke trilogie. Combat voelde klungelig aan en de manier waarop mijn Shepard als een dronken matroos door de gangen van de Citadel trachtte te rennen was lachwekkend. Toch heb ik altijd veel liefde voor de trilogie gehad en werd ik met Mass Effect 2 en Mass Effect 3 een echte fan. De belangrijkste vraag is daarom als volgt: Kan Mass Effect Legendary Edition de harten van de doorgewinterde veteranen en Biotische nieuwkomers voor zich (terug)winnen? Ik dook de afgelopen week in de drie omvangrijke avonturen om te ervaren wat deze remake trilogie nou echt te bieden heeft.

Mass Effect Legendary Edition Femshep
Mass Effect Legendary Edition Reapers

De Reapers waren altijd het ultieme kwaad!

In de Mass Effect trilogie speel je de hoofdrol van Commander Shepard, een doorgewinterde soldaat, die als eerste mens de titel van Spectre weet te ontvangen. De ontdekking van eeuwenoude buitenaardse technologie heeft er voor gezorgd dat ook de mensheid nu lange ruimtereizen kan maken. Het universum is echter in gevaar. Na een aanval op Eden Prime, een kolonie van de aarde, ontdekken Shepard en zijn metgezellen namelijk een complot om alle organische rassen uit te roeien. Shepard wordt er daarom op uit gestuurd om een team samen te stellen, de verraderlijke Saren op te sporen en de nieuwe buitenaardse dreiging van de kwaadaardige Reapers te stoppen. 

Bioware had een moeilijke taak

De gameplay van Mass Effect was alles behalve vloeiend. Nee, de grote kracht van de game was voornamelijk te vinden in de lore, de geweldige personages, de dialogen en het uitgebreide verhaal. Bioware’s taak om deze viertien jaar oude game naar dit nieuwe tijdperk over te zetten was dus alles behalve makkelijk. De combat moest worden aangepakt, zonder het zodanig te veranderen dat zowel oude als nieuwe spelers het niet leuk zouden vinden. Dit resulteert in klungelige beweging, die zeker minder slecht is dan in de originele game, maar toch nog steeds erg verouderd aanvoelt.

Het gebruik van wapens is gelukkig veel beter aangepakt. In de originele game hadden niet alle classes succes met het gebruik van de vele verschillende wapens. Zo nu en dan voelde het alsof je meer kans van slagen had om je sniper rifle gewoon naar een Geth hoofd te slinger, dan te proberen om een headshot te maken. Anno 2021 kan Shepard gewoon alle wapens die de game te bieden heeft prima gebruiken. Vooral de sniper rifle voelt nu een stuk beter aan en zorgt eindelijk voor bevredigende headshots. Het blijft nog wel een feit dat je zelfs als Soldier class best vaak dood kunt gaan. Gelukkig heeft Bioware wel een stuk meer objecten aan de game toegevoegd waar je achter kunt gaan schuilen. Cover blijft nou eenmaal belangrijk in de Mass Effect games.

Anno 2021 kan Shepard gewoon alle wapens die de game te bieden heeft gebruiken.

De grootste frustratie uit de eerste Mass Effect game was waarschijnlijk voor vele spelers de Mako. Dit onding was bedoeld om op je gemak planeten mee te onderzoeken. In werkelijkheid was het echter een metalen stuiterbal die je maar met moeite kon besturen. Daarnaast was het ook verdraaid moeilijk om normaal met het ding te schieten. Bioware heeft de Mako echter aangepakt en deze op een aantal vlakken verbeterd. Wees gerust, het is nog steeds een onding, maar bespaart je wel heel wat reistijd zonder al te veel frustratie.

Mass Effect 2 is meteen een stap in de juiste richting. Weg is de Mako en vanaf nu stuur je gewoon sondes naar planeten om grondstoffen voor je te verzamelen. Qua gameplay is er ook heel wat verbeterd. Shepard kan nu over muurtjes springen, normaal sprinten en handmatig zijn wapens herladen. Ik ben nooit een fan geweest van het overheat systeem uit de eerste game. De tweede game biedt werkelijk nog meer van wat de eerste game al zo goed deed. De upgrade voor dit tweede deel is voornamelijk in de graphics en user interface te vinden. Al was de game altijd al prachtig.

Tot slot hebben we de gameplay van Mass Effect 3. Deze is vrijwel perfect. Combat voelt geweldig aan en heeft veel meer weg van vergelijkbare games die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Hier hoefde Bioware dus niet echt aan te sleutelen. Er is echter één zure appel waar we later in de review wat meer over vertellen.

Mass Effect Legendary Edition Melee

Mass Effect Legendary Edition is haarscherp

Bioware heeft werkelijk alles uit de kast getrokken om de volledige Mass Effect trilogie naar een hoger grafisch niveau te tillen. Vooral in de originele Mass Effect was dit echt heel erg nodig. Je merkt nog steeds wel dat sommige menselijke personages een beetje rare animaties hebben, maar wat ziet alles er toch verschrikkelijk mooi uit. Textures zijn haarscherp en het gebruik van licht is enorm verbeterd. De details die nu in de schubben van Wrex zichtbaar zijn, het fijne patroon in Tali’s sluier, het is werkelijk een genot. Daar komt ook nog eens bij dat de laadtijden enorm zijn verbeterd. Je herkent de games niet meer terug.

De nieuwe foto modus is daarom ook een leuke toevoeging aan de games. Er zijn namelijk heel wat onvergetelijke scenes die je nu eindelijk op een coole manier kunt vastleggen. De intro van Mass Effect 2, de vernietiging door de Reapers in Mass Effect 3. Je kunt je hier echt in verliezen. 

Mass Effect Legendary Edition

Waar is de Mass Effect 3 multiplayer modus gebleven?

Weet je nog dat we het over een zure appel hadden? Bioware heeft er vreemd genoeg voor gekozen om de multiplayer modus niet aan de Legendary Edition toe te voegen en dat is enorm spijtig. Waarom precies weet ik eigenlijk niet. De co-op modus uit Mass Effect 3 was namelijk hartstikke leuk om met vrienden te spelen. Gelukkig is er nog steeds genoeg in de games te doen. Met deze trilogie hebben we het toch wel over honderden uren speelplezier als je alle content die de games bevatten door wilt spelen. Ik ben daarom vooral jaloers op de nieuwkomers die dit allemaal voor de eerste keer kunnen ervaren.

Mass Effect Legendary Edition hoort in je collectie thuis!

Het maakt echt niet uit of je een doorgewinterde Spectre soldaat bent of nog maar net komt kijken. Bioware heeft er alles aan gedaan om de Mass Effect trilogie te optimaliseren, zodat zowel oude als nieuwe spelers nogmaals van de games kunnen genieten. De gameplay is goed aangepakt en maakt vooral de eerste game uit de trilogie een stuk leuker om te spelen. Al voelt rond rennen nog steeds een beetje klungelig en haat ik de Mako. Op grafisch gebied zal je werkelijk je ogen uit kijken en kun je dankzij de nieuwe foto modus alles ook nog eens vastleggen voor het nageslacht. Het enige echte minpuntje is wat mij betreft de afwezigheid van de multiplayer modus uit Mass Effect 3. Gelukkig heb je honderden uren aan content waar je de komende zomer zoet mee zal zijn. De Mass Effect Legendary Edition is een koopje en hoort zeker in iedere collectie thuis.

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On