Asterix & Obelix XXL2 Review

  • Titel: Asterix & Obelix XXL2
  • Uitgever: Microïds 
  • Platform: PlayStation 4
  • Releasedatum: 29 november 2018

Is de Asterix & Obelix XXL2 remaster waar we op zaten te wachten?

Veel van ons zijn opgegroeid met de stripboeken van Asterix & Obelix. De twee Galliërs beleefden grootse avonturen en vochten tegen de tirannie van Keizer Julius Caesar en het Romeinse rijk. Al gauw kwamen er geweldige animatie films en een aantal jaren later werden fans zelfs getrakteerd op een drietal live-action films. Dat Asterix & Obelix nog altijd razend populair zijn blijkt wel uit het feit dat deze maand zowel een nieuwe animatie film als een (soort van) nieuwe game zijn uitgebracht. Asterix & Obelix XXL2 is namelijk de remastered versie van de originele PlayStation 2 game uit 2005. Of Asterix & Obelix XXL2 het in zich heeft om de harten van de fans nogmaals te veroveren lees je in onze review.

Keizer Julius Caesar heeft weer eens snode plannen

Na al die tijd is het de Romeinen nog steeds niet gelukt om het kleine Gallische dorpje van Asterix & Obelix te veroveren. Julius Caesar heeft daarom een nieuw plan en bouwt een gigantisch pretpark genaamd Las Vegum. Daarnaast zorgt hij er voor dat Panoramix, de Gallische druïde die het recept van de geheime toverdrank kent, overloopt naar de kant van de Romeinen. Zodra Asterix & Obelix achter het verraad van Panoramix komen zijn ze vastberaden om een bezoekje aan Las Vegum te plegen en achter de waarheid te komen. Panoramix een verrader? Dat moet wel een leugen zijn! Maak je borst dus maar nat voor een gigantisch knokfestijn waar geen enkele Romein gespaard zal blijven.

Knokken, springen en puzzelen

Obelix doet niets liever dan Romeinen een pak rammel geven want hij vind ze maar rare jongens. Het grootste gedeelte van Asterix & Obelix XXL2 zul je dus doorbrengen met vechten. De game is daarom ook een hack-and-slash game pur sang. Beide personages hebben een hele lading aanvallen en speciale eigenschappen die je kunt inzetten om de Romeinen een toontje lager te laten zingen. Daarnaast kun je ook nog eens de hulp van Idéfix, het dappere hondje van Obelix, inschakelen. Combo’s kennen niet al te veel diepgang en zijn duidelijk gericht op een wat jonger publiek. Zo kunnen de jongere gamers onder ons ook zonder problemen voor hun ogende indrukwekkende combo’s uit hun vingertjes toveren. Te allen tijde kun je tussen Asterix en Obelix wisselen en dit zul je ook nodig hebben om bepaalde vijanden te verslaan. Tijdens je avontuur zul je standaard Romeinse soldaten tegenkomen, sterkere Centurions, Romeinen met schilden en een aantal vijanden die wel wat weg hebben van personages uit andere succesvolle games. Wat dacht je van een Romeinse legionair die verdacht veel op Mario lijkt en met een waterkanon rond rent om je plezier te bederven. Een bliksemsnelle Romein die wel wat weg heeft van Sonic of de Centurion genaamd Larry Craft… een ode aan de heldhaftige Tomb Raider. De game zit er vol mee en zorgde vaak genoeg voor een gigantisch glimlach. Om Asterix en Obelix sterker te maken zul je duizenden Romeinse helmen moeten verzamelen. De helmen worden namelijk gebruikt om nieuwe aanvallen en eigenschappen aan te schaffen. Reden genoeg om elke Romein een pak slaag te geven en elk object in de game te verpulveren. Hierin vind je namelijk ook een heleboel helmen. Voor volwassen spelers kan het vechtsysteem echter een beetje eentonig worden en moet je wel heel erg van Asterix & Obelix houden om je hier uren mee te vermaken. Maar er is meer!

Obelix doet niets liever dan Romeinen een pak rammel geven want hij vind ze maar rare jongens.

Naast knokken speelt behendigheid ook een grote rol in Asterix & Obelix XXL2. De twee Galliërs zullen namelijk geregeld van platform naar platform moeten springen om op moeilijk bereikbare plekken in de game te komen. Hiervoor zullen de twee helden goed moeten samenwerken. Soms dwingt de game je om met Asterix te spelen omdat de dikke Obelix niet door een barst in de muur past. Wat eigenlijk vreemd is aangezien Obelix dankzij al die toverdrank kracht toch makkelijk door de muur heen zou moeten kunnen beuken. Het zorgt wel voor diversiteit en laat spelers op onderzoek uit gaan in de zes verschillende zones van Las Vegum. Je zult ook allerlei puzzels tijdens het avontuur moeten oplossen. Reken alleen niet op breinkrakers want ook deze uitdagingen zijn vooral op de jongere spelers gericht. Je moet de game daarom ook niet al te serieus nemen. Asterix & Obelix draait vooral om humor en leuke verwijzingen naar andere games.

Romeinen hebben vleugels

De manier hoe Romeinen letterlijk uit hun sandalen worden geslagen is geweldig geanimeerd en geeft personages een soort elastische look. Hetzelfde geldt voor Asterix & Obelix die springend door de zwaartekracht lijken uitgerekt te worden. Dit soort kleine details geven de game enorm veel charme. De omgevingen zijn kleurrijk, maar zien er wel een beetje ouderwets uit. Je kunt qua design wel merken dat dit eigenlijk een game is van dertien jaar oud. Een leuke optie die vrijwel niets aan de gameplay van Asterix & Obelix XXL2 toevoegt is de keuze om als de klassieke helden te spelen of juist de look van de game te gebruiken. Waar ik voor koos kunnen jullie waarschijnlijk wel raden. Iets wat enorm tegenviel waren de cutscenes in de game. Deze zijn van lage kwaliteit en werden in een kleiner scherm aan de speler getoond. Het was mooi geweest als deze ook een visuele upgrade hadden gekregen. 

Techno, techno…

De muziek in Asterix & Obelix XXL2 is werkelijk vreselijk! Ik heb geen idee waarom het grootste gedeelte van de game een soort techno muziek bevat. Het past er totaal niet bij en verpest de authenticiteit van dit avontuur. Ik heb geen idee of dit ook in de 2005 versie al zo was of dat Osome Studio, de ontwikkelaar van de remastered versie, dit nu aan de game heeft toegevoegd. De dialogen klinken voor mij vreemd in het Engels omdat ik persoonlijk de avonturen van Asterix & Obelix altijd in het Nederlands of Frans heb ervaren. Maar dit is natuurlijk enkel een kwestie van smaak. Verder zit het met de geluidseffecten wel snor en zul je heel wat gekletter van Romeinse helmen door je speakers horen knallen.

Figurines verzamelen?

Asterix & Obelix XXL2 bevat een hele lading collectibles. Je kunt op zoek gaan naar speciale diamanten helmen, tientallen figurines verzamelen of alle verborgen ansichtkaarten vinden. Het voegt wat mij betreft niet echt veel aan de game toe. Waarschijnlijk heb je het daarom na één playthrough wel gezien. Ik kan me wel voorstellen dat de jongere spelers onder ons meerdere keren op avontuur gaan met de twee iconische Galliërs en dat is alleen maar goed.

Asterix & Obelix XXL2 is niet voor iedereen weggelegd

Dit avontuur van Asterix & Obelix is vermakelijk als je een fan bent van de Gallische vrienden. Reken alleen niet op een uitmuntende game-ervaring. Het verhaal van Asterix & Obelix XXL2 is niet bijzonder. Qua gameplay is er zeker wel wat plezier te vinden, maar kan het snel een beetje eentonig worden. De humor en verwijzingen naar andere games zijn een leuke toevoeging aan een game die op grafisch gebied nog al ouderwets is. Daarnaast is de muziek werkelijk vreselijk en past deze totaal niet bij de game. Asterix & Obelix XXL2 is vooral leuk voor de jongere spelers onder ons, maar weet zelfs als remaster de titel niet naar een hoger niveau te tillen. Ik ben benieuwd wat Asterix & Obelix XXL3 ons volgend jaar te bieden heeft.

Author: Nino

Mijn eerste console was de SEGA Mastersystem II en sindsdien game ik op verschillende platformen. Geef mij maar allerlei toffe games, coole toys en adembenemende art!

Share This Post On